Promocija po gradovima -

Predstavnici Bosifest-a u Velikom Gradištu

26. maj 2017.

U petak, 26. maja, predstavnici Bosifest-a, zajedno sa partnerima iz Visoke turističke škole iz Beograda, posetili su srednju školu u Velikom Gradištu. Pred velikim brojem srednjoškolaca i njihovih nastavnika održano je predavanje na temu osoba sa invaliditetom i njihovih problema u društvu, kao i prezentacija predstojećeg Internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom, Bosifest 2017.

Posebnu pažnju publike privukao je dokumentarni film „I ti imaš hendikep“. Ovo belgijsko ostvarenje autora Idrisa Gabela kroz zanimljivu priču publici otkriva svet kroz oči osoba sa invaliditetom. Sa kamerama i mikrofonima u ruci, u ulozi novinara, osobe sa invaliditetom intervjuisali su prolaznike, i postavaljali im sasvim jednostavna pitanja kao što su: Da li znaju, i kakvo značenje za njih ima reči „hendikep“? Snažan utisak, tokom razgovora, ostavljaju emocije kojima oni dočaravaju i izražavaju nesvesno i nesavesno ophođenje društva prema njima. Na kraju filma, učesnici nam kroz modularne animacije, na šaljiv i kreativan način dočaravaju svoje snove, koji su gotovo identični sa bilo kojim drugim na svetu!

Bosifest je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po osmi put održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum, čiji je predsednik Darko Ivić, ujedno i direktor Festivala. Na velikom platnu će i ove godine biti prikazan veliki broj filmova - kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Do sada je u okviru Bosifest-a prikazano preko 300 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.

Izjave učesnika

Ilić Lazar I 2

U komšiluku imam osobu sa invaliditetom sa kojom se družim i koju nisam nikada i ni po čemu izdvajao od drugih. Ipak, bez obzira na to, moram da priznam da sam o njihovim problemima znao jako malo. Zato je dobro što ste danas ovde objasnili deo problema sa kojima se susreću, što je svakako, uticalo na to da naučim nešto više. Ja sam već učestvovao u akciji „Čep za hendikep“. Iskreno bih voleo da prisustvujem festivalu Bosifest i da kroz filmske projekcije svoja saznanja još više proširim.

Jelena Milovanović II 4

Znala sam vrlo malo o problemima osoba sa invaliditetom pre vašeg dolaska. Nažalost nisam imala prilku ni da učestvujem u akcijama usmerenim na pomoć njima. Posle ove prezentacije i filma koji sam pogledala mogu da kažem da sam dosta toga naučila. Iskreno želim da prisustvujem Bosifestu i saznam koji su aktuelni problemi osoba sa invaliditetom i, što je još važnije, da naučim kako da im pomognem.

Stanislava Savović I 1

Znala sam i ranije za probleme koje imaju osobe sa invaliditetom, ali posle današnje prezentacije znam znatno više. Danas sam imala prilike da čujem i shvatim sa kakvim se sve problemima suočavaju i kako se osećaju. Sada imam još veću želju da budem društveno odgovorna i uključim se u sve akcije koje imaju za cilj da pomognu osobama sa invaliditetom i učine im život lakšim.

Anđela Milićev I 2

I ranije sam bila svesna problema koje imaju osobe sa invaliditetom, ali ni blizu toga koliki su oni zapravo. Vrlo mi je važno što sam danas shvatila da i oni imaju iste potrebe kao i mi, ali da im je njihovo zadovoljenje jako otežano. Upravo je to naš zadatak, da im pomognemo da žive normalno. Oni maštaju i sanjaju o boljem, baš kao i svi drugi. Do sada sam učestvovala u nekoliko akcija koje su naša Škola i opština Veliko Gradište organizovale, a vezane za pomoć osobama sa invaliditetom. Bosifest je lepa prilika da damo još veći podsticaj rešavanju ovog problema.

Zoran Tašić, direktor Srednje škole iz Velikog Gradišta

Prilično sam upoznat sa problemima koje imaju osobe sa invaliditetom, u stalnom kontaktu sam sa njima. Organizovali smo i više predavanja u našoj Školi koja su za temu imala upravo ovaj problem. Pre par meseci u gostima su nam bili predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja koji su, zajedno sa ljudima u invalidskim kolicima, maturantima naše Škole prezentovali, ne samo kako da se ponašaju u saobraćaju, već i probleme osoba sa invaliditetom. Posebno je značajan bio deo u kome su osobe sa invaliditetom govorile o tome kako im je izgledao život pre invaliditeta, a kako danas kada su u invalidskim kolicima. Naša Škola je maksimalno otvorena za saradnju i uvek spremna da da svoj doprinos rešavanju problema osoba sa invaliditetom, pa samim tim da učestvuje u svim projektima koji će za cilj imati stvaranje publiciteta za ove probleme, i naravno pronalaženju rešenja za njih.

Aleksandra Dimitrijević, pedagog Srednje škole iz Velikog Gradišta

Naša Škola učestvuje u različitim projektima, pa i onim koji stavljaju akcenat na različitost. Na građanskom vaspitanju stalno ukazujemo na ove probleme i trudimo se da pronalazimo rešenja za njih. Takođe, i nastavnici i učenici se rado odazivaju na predavanja koja imaju za temu ovaj društveni problem. I ovo današnje predavanje i prezentacija Festivala posvećenog osobama sa invaliditetom je deo tih napora. Zato je dobro što ste danas ovde.

F_(1)F_(2)F_(3)F_(4)F_(5)F_(6)F_(7)F_(8)F_(9)F_(10)F_(11)F_(12)F_(13)F_(14)F_(15)

Promocija BOSIFEST-a 2017. na Paliću

29. maj 2017.

Osmi beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom - “Bosifest” biće održan od 10. do 12. oktobra u Sava Centru pod sloganom “Pokreni promenu”, a danas je predstavljen na Festivalu evropskog filma Palić.

Direktor festivala Darko Ivić objasnio je da je Bosifest festival edukativnog karaktera čiji je cilj da se mladima i široj javnosti skrene pažnja na probleme osoba sa invaliditetom, jer “15-20 minuta filma vredi mnogo više od bilo koje tribine ili radionice”.

Promocija Bosifest-a u Smederevu

28. maj 2017.

Osobe sa invaliditetom (OSI) imaju potrebe kao i svi drugi, ali im je njihovo zadovoljavanje otežano, pre svega kada društvo ne prepoznaje ovaj problem i ne krene aktivno da ga rešava, jedinstveni je stav publike nakon prezentacije Bosifest-a u prostorijama Ekonomsko-trgovinske škole u Smederevu (ETŠS).

Promocija Bosifest-a u Šapcu

28. maj 2017.

Belgijski film „I ti imaš hendikep“ i predavanje na temu osoba sa invaliditetom (OSI) obeležili su promociju Bosifest-a, održanu početkom juna pred šabačkim srednjoškolcima. U svečanoj sali Ekonomsko-trgovinske škole u Šapcu (ETŠŠ) okupio se veliki broj učenika koji su hteli da saznaju nešto više o problemima osoba sa invaliditetom, kao i o filmskom festivalu koji se bavi ovom temom.

Promocija BOSIFEST-a na PMF-u u Novom Sadu

27. maj 2017.

U utorak, 30. maja, predstavnici BOSIFEST-a, zajedno sa partnerima sa Visoke turističke škole iz Beograda, posetili su Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Studentima ovog Fakulteta prezentovani su problemi koje osobe sa invaliditetom imaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, sa posebnim naglaskom na probleme sa kojima se susreću u sektoru turizma.

Predstavnici Bosifest-a u Velikom Gradištu

26. maj 2017.

U petak, 26. maja, predstavnici Bosifest-a, zajedno sa partnerima iz Visoke turističke škole iz Beograda, posetili su srednju školu u Velikom Gradištu. Pred velikim brojem srednjoškolaca i njihovih nastavnika održano je predavanje na temu osoba sa invaliditetom i njihovih problema u društvu, kao i prezentacija predstojećeg Internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom, Bosifest 2017.

BOSIFEST prvi put u Crnoj Gori

02. april 2014.

Revija filmova sa Bosifesta beogradskog međunarodnog filmskog festivala posvećenog osobama sa invaliditetom, prvi put je održana u Crnoj Gori, 2. i 3. aprila 2014. godine u Herceg Novom. Program je priredila nevladina organizacija "Nova šansa u Novom", u saradnji sa NVO "Hendi Centar Koloseum", koja već pet godina organizuje Bosifest. Na tom festivalu je do sada prikazano oko 180 filmova koji govore o osobama sa invaliditetom.

BOSIFEST u Španskom kulturnom centru

03. oktobar 2013.

U okviru Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se u celom svetu obeležava 3. decembra, u Španskom kulturnom centru prikazan je film „Hromozom 5“. Ovaj film dobitnik je Gran prija BOSIFEST 2013, a projekcija filma je organizovana u saradnji Hendi centra Koloseum i Španskog kulturnog centra. Film "Hromozom 5" jedan je od 34 filma iz celog sveta koji su prikazani na ovogodišnjem BOSIFEST-u, koji je održan od 5. do 7. juna u Beogradu. 

BOSIFEST u Lazarevcu

03. oktobar 2013.

Zahvaljujući saradnji organizatora BOSIFEST-a, Hendi centra Koloseum, Unije mladih Lazarevca i Eko centra iz Lazarevca, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, 3. oktobra 2013 u Gradskoj biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu prikazani su filmovi sa BOSIFEST 2013. Publika je bila u prilici da pogleda animirani film „Macropolis“. Glavni junaci ovog filma su dve igračke sa invaliditetom koje beže iz fabrike i nađu se izgubljene i same u urbanom svetu, punom ogromnih ljudi.Zahvaljujući saradnji organizatora BOSIFEST-a, Hendi centra Koloseum, Unije mladih Lazarevca i Eko centra iz Lazarevca, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, 3. oktobra 2013 u Gradskoj biblioteci Dimitrije Tucović u Lazarevcu prikazani su filmovi sa BOSIFEST 2013. Publika je bila u prilici da pogleda animirani film „Macropolis“. Glavni junaci ovog filma su dve igračke sa invaliditetom koje beže iz fabrike i nađu se izgubljene i same u urbanom svetu, punom ogromnih ljudi.

BOSIFEST u Mladenovcu

16. septembar 2013.

Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum i Pokreta Urbane Kulture Mladež, a uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, 16. septembrau foajeu Centra za kulturu Mladenovac prikazani su filmovi sa ovogodišnjeg BOSIFEST-a. U Mladenovcu je prikazan film„Lucy“koji govori o devojčici oboleloj od autizma, a koji je prikazan i na Kanskom festivalu. Publika je uživala i u dokumentarnom filmu A.K.A Doc Pomus, o najvećem tekstopsicu roknerola Doc Pomusu, tvorcu najlepših stihova između ostalih i pesama "Save last dance for me" i "Viva Las Vegas".

BOSIFEST u Obrenovcu

13. septembar 2013.

Zahvaljujući saradnjiHendi centra Koloseumi Kancelarije za mlade Obrenovca, uz podršku Kancelarije za mlade Beograda, u petak13. septembra uKulturnom centru Obrenovcaprikazani su filmovi sa BOSIFEST-a 2013.Publikaje bila u prilici da pogleda crtani film „Macropolis", neobičnu kombinaciju animacije i fotografije. Publika je uživala i u dokumentarnom filmu„A.K.A. Doc Pomus“, nagrađenog za najbolju režiju na BOSIFEST-u 2013, koji govori o životu najvećeg tektopisca rokenrola.